Owsiane ciasteczka
Pełnowartościowe śniadanie.

Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych, - 1/2 szklanki białego cukru, - 1 szklanka brązowego cukru, - 2 łyżki mąki, - 1 i 1/3 kostki masła, - 1 jajko, - zapach waniliowy, - po 1/2 szklanki ziarenek czekoladowych i rodzynek koryntek
Przygotowanie:
1. Nasmaruj tłuszczem dwie blachy z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. 2. Płatki owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z dwoma rodzajami cukru, mąką i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w drobną kosteczkę oraz zapach. Wbij jajko. Energicznie wyrób ciasto. Na koniec dosyp ziarenka czekoladowe i rodzynki. Ponownie wyrób. 3. Bierz po łyżeczce ciasta i układaj porcje na blachach w odstępach po 8 cm. Piecz około 5-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią i będą bulgotały w środku. Gotowe przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia (około 20 minut). Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem.