Owsiano-ziemniaczana zapiekanka z sałatką z buraczków
Samo zdrowie.

Składniki na 4 porcje:
- 100 g owsa (pełne ziarno), - 150 cebuli, - 4 łyżki oleju, - 5 jaj, - 150 g śmietany, - sól, pieprz, - 750 g ziemniaków, - 75 g porów, - 75 g selera, - 75 g marchewki, - 500 g botwinki, - jabłko, - cytryna, - cukier, - trochę roszponki, - szczypiorek i pietruszka do dekoracji, - tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Owies namoczyć w 0,25 zimnej wody przez noc. Odcedzić a następnie gotować w 0,5 l wrzątku przez godzinę. Przecedzić. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać owies i smażyć ok. 10 minut. jajka i śmietanę wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać starte ziemniaki. Pory pokroić w plasterki, selera w kostkę, marchewkę w plasterki. Foremkę (ok. 28 cm) natłuścić, napełnić połową masy ziemniaczanej, na to nałożyć owies i warzywa oraz pozostałą masę ziemniaczaną.. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 50-60 minut. Botwinkę i jabłka utrzeć na grubej tarce, wymieszać. Sok z cytryny zmieszać z pozostałym olejem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i polać botwinkę. Kawałki ciasta, sałatkę z botwinki i odrobinę roszponki nakładać na talerze. Dekorować szczypiorkiem i pietruszką. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 2850 kJ/681 kcal