Ozorki w sosie chrzanowym
Podroby wracają ostatnio do łask. Na szczególną uwagę zasługują ozorki. Dobrze przyrządzone będą delikatne i kruche w smaku. Warto, by od czasu do czasu zagościły w twojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Ozorki wypłucz, wytnij gruczoły ślinowe. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Gotuj godzinę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, obraną cebulę, czosnek oraz kostkę rosołową. Gotuj dalej do miękkości.
2. Ugotowane ozorki przełóż do naczynia z zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skóry i pokrój ukośnie w plastry.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Zasyp je mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Mieszając, stopniowo dolewaj do niej 1,5 szklanki wywaru, w którym gotowały się ozorki. Dodaj chrzan, wymieszaj i jeszcze chwilę pogotuj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj do ugotowanych ozorków.