P jak pascha
Z rodzynkami i migdałami.
Składniki:
- 40 dag sera twarogowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 25 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 10 dag cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland
- 100 g skórki pomarańczowej np. Bakalland
- 100 g płatków migdałów np. Bakalland
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Ser mielimy w maszynce, stopniowo, nie przestajemy ucierać, dodajemy: 1 żółtko, masło, cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanę. Całość dokładnie ucieramy na jednolitą masę i łączymy z bakaliami.
2. Ciasto przekładamy do miseczki wyłożonej wcześniej gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Przed podaniem możemy udekorować prażonymi płatkami migdałów.