Pachnące wanilią małgorzatki - ciastka z przepisu siostry Anastazji. Ekspresowe w wykonaniu
Nie zawsze jesteśmy w stanie dojeść obfite śniadanie lub mocno sycący obiad. Oczy by jadły, ale żołądek mówi stop. Po chwili odpoczynku nie mamy jednak problemu z sięgnięciem po słodką przekąskę. Inspiracji warto poszukać u siostry Anastazji. W jej książkach znajdziemy nie tylko dania wytrawne, ale także liczne słodkości. Sprawdź, jak przygotować małgorzatki – ciasteczka, które zawsze wychodzą, a potem w okamgnieniu znikają z talerzyka.
Spis treści:
Siostra Anastazja - gotowanie z sercem
Siostra Anastazja Pustelnik, urodzona w Dylągowej na Podkarpaciu, podbiła serca internautów oraz smakoszy licznymi przepisami, które sprawiają, że dania smakują jak u babci. Nie tylko są proste, szybkie i smaczne, ale także wyjdą nawet początkującym adeptom kuchni. Opracowywane przez nią receptury kojarzą się z domem.
Co ciekawe, pierwszą potrawę w życiu - ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, przygotowała dopiero w wieku 17 lat. Próba upieczenia chleba skończyła się jego spaleniem, a drugi bochenek wyszedł niedopieczony. Brak wprawy nie powstrzymał jej jednak przed doskonaleniem kunsztu kulinarnego. W wymyślanie nowych przepisów wkłada całe serce.
Ciastka małgorzatki z przepisu siostry Anastazji
Prezentowana receptura pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami", która ukazała się nakładem Wydawnictwa WAM. Małgorzatki to idealny dodatek do kawy i szybki pomysł na słodką przekąskę. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu unosi się apetyczny zapach masła orzechowego oraz wanilii, a gotowe ciastka rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Małgorzatki - składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 jajo 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 laska wanilii
Domowe Małgorzatki - pieczenie krok po kroku
- Zacznij od utarcia masła, masła orzechowego oraz cukru na gładką i puszystą masę.
- Rozkrój laskę wanilii wzdłuż i delikatnie wyciągnij nożem nasiona. Dodaj je do masy, wbij jedno jajko i dodaj przesianą mąkę z sodą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Po uzyskaniu gotowej masy zabierz się do formowania ciastek. Wystarczy, że nabierzesz porcję dużą łyżką stołową, a następnie uformujesz kulkę wielkości orzecha.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów. Każdą kulkę spłaszcz widelcem na środku, by powstały charakterystyczne wgłębienia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok. 10-15 minut. W tym czasie powinny się ładnie zrumienić.
Pamiętaj! Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy stwardnieją na tyle, by bezpiecznie przełożyć je na talerz lub do pojemnika. Podawaj jako dodatek do kawy, lub zajadaj się nimi solo.
Sprawdź również: