Pachnące wanilią małgorzatki - ciastka z przepisu siostry Anastazji. Ekspresowe w wykonaniu

Zdjęcie małgorzatek pochodzi z książki „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami” (Wydawnictwo WAM)
Zdjęcie małgorzatek pochodzi z książki „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami” (Wydawnictwo WAM)Grzegorz Bukala/REPORTEREast News

Siostra Anastazja - gotowanie z sercem

Zobacz również:

    Ciastka małgorzatki z przepisu siostry Anastazji

    Z gotowego ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy widelcem
    Z gotowego ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy widelcem123RF/PICSEL
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 kostki masła
    • 4 łyżki masła orzechowego
    • 1 jajo 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 laska wanilii

    Domowe Małgorzatki - pieczenie krok po kroku

    1. Zacznij od utarcia masła, masła orzechowego oraz cukru na gładką i puszystą masę.
    2. Rozkrój laskę wanilii wzdłuż i delikatnie wyciągnij nożem nasiona. Dodaj je do masy, wbij jedno jajko i dodaj przesianą mąkę z sodą. Całość dokładnie wymieszaj.
    3. Po uzyskaniu gotowej masy zabierz się do formowania ciastek. Wystarczy, że nabierzesz porcję dużą łyżką stołową, a następnie uformujesz kulkę wielkości orzecha.
    4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów. Każdą kulkę spłaszcz widelcem na środku, by powstały charakterystyczne wgłębienia.
    5. Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 st. C przez ok. 10-15 minut. W tym czasie powinny się ładnie zrumienić.
    Przepis na kruche ciasto z brzoskwiniamiInteria KulinariaInteria Kulinaria