Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

Babka ziemniaczana to proste danie, które posmakuje każdemu
Babka ziemniaczana to proste danie, które posmakuje każdemu123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść babkę ziemniaczaną?

Przepis na babkę ziemniaczaną

Babka ziemniaczana to dobry pomysł na obiad
Babka ziemniaczana to dobry pomysł na obiad123RF/PICSEL
  • kilogram ziemniaków,
  • pięć jajek,
  • trzy białe cebule,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • dwie łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • oliwa.
  1. Obrane i czyste ziemniaki zetrzyj na małych oczkach. Dokładnie to samo zrób z cebulą, ale w osobnej misce.
  2. Masę ziemniaczaną odstaw na bok, by wypuściła sok. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Dno naczynia posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Odsączone ziemniaki połącz z cebulą i żółtkami. Białka natomiast ubij tak, by powstała gęsta piana. Dodaj do niej sól.
  4. Do masy z ziemniaków dołóż przyprawy i piankę z białek. Wszystko wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
  5. Całość przełóż na naczynia żaroodpornego, na wierzch połóż folię aluminiową. Całość piecz przez około godzinę. Jeśli chcesz, by babka lekko się zarumieniła, zdejmij folię i zostaw ją jeszcze na kwadrans w piekarniku. Na koniec udekoruj babkę posiekanym szczypiorkiem i gotowe. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Olej palmowy. Często ukrywany jest pod innymi nazwamiPolsat CafePolsat Cafe