Pączki dla odchudzających się
Jesteś na diecie a tu Tłusty Czwarek? Sprawdź przepisy na mniej kaloryczne pączki oraz pączki dla osób na diecie Dukana.
Składniki na jednego pączka:
- 1/2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka maizeny,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 1 łyżeczka otrębów pszennych,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 3 łyżki jogurtu,
- Cynamon lub aromat,
- słodzik według uznania
Przygotowanie:
Do połowy roztrzepanego jajka dodając łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku, słodzik, ew cynamom lub aromat, dobrze wymieszać. Połowę masy wlać do filiżanki lub foremki i wstawić do mikrofalówki na 1 min. Wyjąć ciasto lekko wydrążyć, nałożyć łyżeczkę jogurtu, zalać pozostałą masą i wstawić do mikrofalówki na kolejne 4 minuty. Naciąć pączka i wlać 1-2 łyżeczki jogurtu owocowego. Pączka oprószyć mlekiem w proszku.
Pączki marchewkowo-orzechowe
Składniki:
Przygotowanie:
Marchewki drobno utrzeć. Jajka cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek, orzechy, marchew, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Tłuszcz rozgrzać w garnku. Ciasto porcjami nakładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron 4-5 minut. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder zmieszać z cynamonem i oprószyć pączki.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 500 kJ/119 kcal