Pączki dla odchudzających się

Jesteś na diecie a tu Tłusty Czwarek? Sprawdź przepisy na mniej kaloryczne pączki oraz pączki dla osób na diecie Dukana.

article cover
© Panthermedia

Składniki na jednego pączka:

- 1/2 jajka,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka maizeny,

- 1 łyżka otrębów owsianych,

- 1 łyżeczka otrębów pszennych,

- 2 łyżki mleka w proszku,

- 3 łyżki jogurtu,

- Cynamon lub aromat,

- słodzik według uznania

Przygotowanie:

Do połowy roztrzepanego jajka dodając łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku, słodzik, ew cynamom lub aromat, dobrze wymieszać. Połowę masy wlać do filiżanki lub foremki i wstawić do mikrofalówki na 1 min. Wyjąć ciasto lekko wydrążyć, nałożyć łyżeczkę jogurtu, zalać pozostałą masą i wstawić do mikrofalówki na kolejne 4 minuty. Naciąć pączka i wlać 1-2 łyżeczki jogurtu owocowego. Pączka oprószyć mlekiem w proszku.

Pączki marchewkowo-orzechowe

Składniki:

Przygotowanie:

Marchewki drobno utrzeć. Jajka cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek, orzechy, marchew, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Tłuszcz rozgrzać w garnku. Ciasto porcjami nakładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron 4-5 minut. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder zmieszać z cynamonem i oprószyć pączki.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 500 kJ/119 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas