"Pączki" Mozarta: pączki bez smażenia, idealne na Tłusty Czwartek

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków!


Reklama

Składniki:


  •  200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów bez skorki
  • 175 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Po 100 g zimnego i miękkiego masła
  • 80 g + 35 orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka rumu
  • Mąka do podsypywania

 Przygotowanie: Mąkę orzechy, 100 g cukru pudru, sól, jajko i 100 g zimnego masła pokrojonego w płatki umieścić w misce i wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 45 minut w chłodne miejsce.

Ciasto rozwałkować do grubości ok 3-4 mm. Wyciąć ok 35 krążków (4 cm). Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku  rozgrzanym do 175 st. C przez 10 minut.

100 g miękkiego masła utrzeć z 75 g cukru pudru, dodać 80 g mielonych pistacji i rum. Krem nakładać między krążki (po ostudzeniu). Dekorować pozostałym kremem i orzechami pistacjowymi


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje