Pączki parzone
Danie po staropolsku.
W tłusty czwartek jedzono chętnie pączki parzone.
1. Pół funta mąki (szklanka, 20 dag) zaparzyć pełną kwaterką gorącego mleka (litr), rozbijać, aż ostygnie. Wtedy wlać dwa łuty (2 łyżeczki) drożdży roztartych z ćwiercią funta cukru.
2. Z dwóch białek ubić pianę, włożyć w ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie, dodać drugie pół funta mąki, uważając, aby ciasto było wolne jak na placki. Posolić i dla zapachu dodać odrobinę gałki muszkatołowej albo dwa utłuczone gorzkie migdały.
3. Gdy dobrze wyrobione, dodać ćwierć funta (pół szklanki) rozpuszczonego masła i wyrabiać. Postawić do wyrośnięcia. Formować pączki, smażyć na tłuszczu.