Składniki na 6-8 sztuk 300 g mąki 125 ml mleka 30-35 g drożdży 4 łyżki cukru 3-4 łyżki masła 3-4 żółtka szczypta soli 1 łyżka rumu starta skórka z cytryny 150-200 g konfitury, np. morelowej cukier puder olej lub smalec do smażenia Przygotowanie 1,5h Mleko zagotować. Odlać połowę, dodać połowę drożdży, 1 łyżeczkę cukru i niewielką ilość mąki i rozrobić zaczyn. Odstawić, by napęczniał. Masło oraz resztę cukru rozpuścić w pozostałym mleku. Sól, żółtka, skórkę z cytryny, rum, zaczyn, resztę mąki, mleko z masłem i cukrem zagnieść. Zagniatać tak długo, aż na powierzchni ciasta będą widoczne pęcherzyki powietrza. Odstawić na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką o średnicy 6-8 cm wycinać placki. Na połowę z otrzymanych placków ponakładać łyżeczkę konfitury i przykryć plackiem bez konfitury. Brzegi ścisnąć dookoła, by się dobrze skleiły. Następnie szklanką, o ok. 1cm mniejszej średnicy od poprzedniej szklanki, ponownie wycisnąć z nich koła i lekko ukształtować pączki w rękach. Tak otrzymane surowe pączki ułożyć na ściereczce posypanej mąką i pozostawić na 20 minut, by nieco wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki przez 3 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze 3 minuty. Gdy już będą zarumienione, odsączyć, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można podawać. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się! Lubisz słodkości? Zobacz też: