Pączki z mięsem
Popularna na wschodzie przekąska pochodzi z kuchni tatarskiej. Od naszych rodzimych pączków różni się jedynie wytrawnym ciastem i farszem. Warto spróbować!
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.
Żółtka utrzyj ze stopionym masłem, resztą mąki i mleka, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem.
Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę obierz, drobno posiekaj, po czym dodaj do mięsa wraz z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj duże kółka i na środku każdego układaj łyżkę mięsnego farszu.
Tak przygotowane pączki odstaw na godzinę, po czym wrzucaj po kolei na rozgrzany smalec. Smaż na złoty kolor.