Pączki z mięsem

Popularna na wschodzie przekąska pochodzi z kuchni tatarskiej. Od naszych rodzimych pączków różni się jedynie wytrawnym ciastem i farszem. Warto spróbować!

Pączki z mięsem
Pączki z mięsem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.

Żółtka utrzyj ze stopionym masłem, resztą mąki i mleka, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem.

Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, po czym dodaj do mięsa wraz z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj duże kółka i na środku każdego układaj łyżkę mięsnego farszu.

Tak przygotowane pączki odstaw na godzinę, po czym wrzucaj po kolei na rozgrzany smalec. Smaż na złoty kolor.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas