Reklama

Reklama

Pączki z mięsem

Popularna na wschodzie przekąska pochodzi z kuchni tatarskiej. Od naszych rodzimych pączków różni się jedynie wytrawnym ciastem i farszem. Warto spróbować!

Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 35 dag drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 1 duża cebula
  • 1 kg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki smalcu do smażenia w głębokim tłuszczu

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około 20 minut.

Reklama

Żółtka utrzyj ze stopionym masłem, resztą mąki i mleka, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem.

Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, po czym dodaj do mięsa wraz z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj duże kółka i na środku każdego układaj łyżkę mięsnego farszu.

Tak przygotowane pączki odstaw na godzinę, po czym wrzucaj po kolei na rozgrzany smalec. Smaż na złoty kolor.

Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki | pączki z mięsem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje