Pączki z nadzieniem
Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka wódki
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 120 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 100 ml soku pomarańczowego
- cukier
- szczypta chilli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Złote owoce moczymy wcześniej przez godzinę w soku pomarańczowym. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż sok odparuje, a cukier się skarmelizuje, dodajemy szczyptę chilli. Odstawiamy do wystygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.