Pączki z powidłami z suszonych moreli

Domowe smakują najlepiej!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wódki
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 200 g moreli suszonych np. Bakalland
  • 100 ml wody
  • cukier
  • sok z cytryny
  • laska wanilii

Przygotowanie:


Reklama

1. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pozostałe suche składniki: cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka. W gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do masy. Wlewamy roztopione masło, całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą miksera.

2. Gotowe ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy konfiturę. Suszone morele moczymy wcześniej przez godzinę w wodzie. Następnie całość przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, czekamy aż woda odparuje, a cukier się skarmelizuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki. Układamy na stolnicy, przykrywamy szmatką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Następnie uformowane kulki smażymy w nagrzanym oleju. Po usmażeniu, pączki przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.

4. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. Pączki podajemy z konfiturą morelową.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje