Pączki z ryżu
Pączki trochę inaczej.

Składniki na 15 sztuk:
- 3 łyżki orzechów włoskich, - 2 łyżki kandyzowanych wiśni, - 4 łyżki rodzynek, - 1 łyżka rumu, - 1/2 l mleka, - szczypta soli, - 3 łyżki cukru, - 20 dag ryżu (najlepiej okrągłego), - 3 łyżki masła, - skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy, - 2 jajka, - 1 dag drożdży, - 5 łyżek mąki, - 1 l oleju
Przygotowanie:
1. Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu. 2. Mleko zagotuj z solą i 1 łyżką cukru. Na wrzątek wsyp ryż, gotuj na maleńkim ogniu przez 10-12 minut. Cały czas mieszaj, by ryż się nie przypalił. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Przygotowaną masę przestudź do temperatury pokojowej. 3. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do masy ryżowej dodaj żółtka, otartą skórkę z cytrusów i pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie połącz z przygotowaną masą. 4. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć odrobinę ciasta - jeśli natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę. Za pomocą 2 dużych łyżek formuj pączki z masy ryżowej (powinny mieć wyraźnie podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał. Gotowe pączki wyłóż na arkusz bibuły, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem i przybrać wisienkami oraz skórką pomarańczową. Czas przygotowania: 80 minut
Kobieta INTERIA.PL on Facebook