Paczuszki ryżowe
Oryginalne i smaczne.
- 10 liści kapusty włoskiej,
- 1 szklanka ryżu,
- 2,5 szklanki wywaru,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- tymianek,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- jeden liść pora,
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, a następnie ryż, chwilę posmażyć i zalać 2,5 szklankami wywaru mięsnego lub warzywnego. Gotować, aż ryż pochłonie całość wody, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić i połączyć z jajkami i posiekanym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, skroić grubsze nerwy. Na liście kapusty nakładać porcje ryżu i zawijać. Paczuszki związać sparzonym liściem pora pociętym na długie paski. Gotowe poduszeczki układać w garnku, zalać osolonym wrzątkiem do pokrycia powierzchni, gotować pod przykryciem ok. 20 min. Do rondla wlać 0,5 l. wody, dodać kostkę rosołową i zagotować, po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę i zaciągnąć nią sos. Gotowe poduszeczki podawać z sosem.
Czas przygotowania 1 h. 15 min.
Przepis na 10 szt.