Pakieciki z szynką, rukolą i serem
Na przekąskę idealne!
Sposób przygotowania
1. Rukolę przebierz, oderwij twarde ogonki, listki dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ew. pokrój go w jak najcieńsze plasterki.
2. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz z zalewy i przełóż na sito, żeby dokładnie ociekła.
3. Placki tortilli podgrzej na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (rób to przez ok. minutę z każdej strony). Dzięki temu tortille staną się bardziej elastyczne i będzie można je zwinąć.
4. Każdy placek tortilli posyp porcją startego sera lub równomiernie obłóż plasterkami. Następ- nie połóż na nim po plasterku szynki, posyp cebulą oraz listkami rukoli. Oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. ostrą papryką. Każdy placek ciasno zwiń.
5. Grill mocno rozgrzej. Placki ułóż bezpośrednio na ruszcie i piecz ok. 8 min, aż ser się stopi. Zdejmij i natychmiast podawaj.