Pakieciki z szynką, rukolą i serem
Na przekąskę idealne!

Składniki
- 6 pszennych placków tortilla (jeśli ich nie masz, możesz wykorzystać usmażone wcześniej dość grube naleśniki)
- 6 plasterków gotowanej szynki
- pęczek rukoli
- 15 dag sera żółtego, np. goudy
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 czerwone cebule
- świeżo mielony czarny pieprz
- ew. mielone chili
Sposób przygotowania
1. Rukolę przebierz, oderwij twarde ogonki, listki dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ew. pokrój go w jak najcieńsze plasterki. 2. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz z zalewy i przełóż na sito, żeby dokładnie ociekła. 3. Placki tortilli podgrzej na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (rób to przez ok. minutę z każdej strony). Dzięki temu tortille staną się bardziej elastyczne i będzie można je zwinąć. 4. Każdy placek tortilli posyp porcją startego sera lub równomiernie obłóż plasterkami. Następ- nie połóż na nim po plasterku szynki, posyp cebulą oraz listkami rukoli. Oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. ostrą papryką. Każdy placek ciasno zwiń. 5. Grill mocno rozgrzej. Placki ułóż bezpośrednio na ruszcie i piecz ok. 8 min, aż ser się stopi. Zdejmij i natychmiast podawaj.