Reklama

Reklama

Palce wiedźmy

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę.

Składniki na 16 palców:

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • Szczypta soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75g orzechów włoskich
  • 90g migdałów
  • Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

Reklama

Czas przygotowania: ok. 15 minut

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy