Pałeczki z kurczaka na warzywach
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, polecamy rewelacyjny przepis na pyszne pałeczki z kurczaka na warzywach.

Składniki:
6 pałek kurczaka, po pół czerwonej i zielonej papryki, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół małej cukinii, 3-4 ząbki czosnku, 3/4 szklanki bulionu drobiowego, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pałki kurczaka umyj, osusz, natrzyj przyprawą do drobiu, owiń folią spożywczą. Wstaw na godzinę do lodówki.
Marchewki i pietruszki obierz, umyj, osusz. Pokrój w zapałkę. Cukinię umyj (nie obieraj), pokrój w półplasterki. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w wąskie paski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż pałki ze wszystkich stron. Połowę warzyw ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posyp czosnkiem.
Rozłóż pałki kurczaka, przykryj pozostałymi warzywami. Przypraw ziołami prowansalskimi, polej bulionem warzywnym.Przykryj, piecz 50 minut w temp. 180°C. 15 minut przed końcem formę odkryj, aby całość się ładnie zrumieniła. Pałki podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.