Paluszki rybne (po 18. miesiącu)

Ryba w formie paluszków lub kotlecików jest o wiele smaczniejsza i atrakcyjniejsza dla maluchów niż ta tradycyjna. Przygotowania w takiej formie jest mięciutka i pachnąca.

Paluszki rybne
Paluszki rybneRodzice w kuchni

Takie danie jest doskonałe nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny. Jeżeli trudno będzie ci uformować paluszki można zrobić okrągłe burgery. Jako dodatek do dania polecam kiszonego ogórka, marchewkę, pomidora lub inne ulubione warzywo dziecka.

Składniki:

  • 150 g  ryby morskiej
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • łyżka śmietany
  • kawałek pora
  • sól

  • pieprz
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sposób przygotowania:

    Gotuj rybę pod przykryciem około 15 minut lub w parowarze. Odsącz i rozdrobnij w dłoniach, by upewnić się, że nie ma w niej ości. Przełóż ją do miski z ziemniakami i wszystko rozdrobnij widelcem tak, by konsystencja była grudkowata.

    Pora drobno posiekaj i razem ze śmietaną dodaj go do miski z rybą i ziemniakami. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

    Teraz przygotuj panierkę: wymieszaj w głębokim talerzu kaszę manną i kukurydzianą oraz drobno pokruszone płatki kukurydziane.

    Z masy formuj paluszki lub kotleciki, obtaczaj w panierce i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż uzyskają złoty kolor.

    Rodzice w kuchni
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas