Paluszki warzywne z dipem oliwkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki
- zielone oliwki - ½ szklanki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- świeża bazylia – ½ pęczka
- czosnek – 1 ząbek
- śmietana jogurtowa 10% np. od OSM Piątnica – 100 ml
- sól, pieprz do smaku
- marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia
Sposób przygotowania
Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać oliwę, posiekaną bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać również śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem, dynią.
Smacznego!