Reklama

Reklama

Paluszki z sosem tatarskim

Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków.

Składniki na 6-8 porcji:


  • 1 kg dorsza (filety)
  • 6 korniszonów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 por
  • 1 mały słoik majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag bułki tartej
  • sól, pieprz cayenne, tymianek
  • olej do smażenia
  • cząstki cytryny

Reklama


Przygotowanie:

1. Korniszony i kapary posiekać. Por umyć, oczyścić, osuszyć, posiekać w cienkie pierścionki. Opłukać natkę pietruszki, osączyć, posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem, solą i pieprzem.

2. Rybę umyć, osuszyć i pokroić wszerz w paski o szerokości 1 cm. Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Jajko rozmącić. Tymianek wymieszać z bułką tartą. Rybę zanurzać kolejno w mące, jajku i bułce tartej z tymiankiem.

3. Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć paski dorsza ok. 3 minut, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: paluszki rybne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje