Paluszki z sosem tatarskim
Do tego dania najlepiej do tego pasują frytki, ale żeby ograniczyć ilość tłuszczu, możesz podpiec w piekarniku ósemki ugotowanych ziemniaków.
Składniki na 6-8 porcji:
- 1 kg dorsza (filety)
- 6 korniszonów
- 1 łyżka kaparów
- 1 por
- 1 mały słoik majonezu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag bułki tartej
- sól, pieprz cayenne, tymianek
- olej do smażenia
- cząstki cytryny
Przygotowanie:
1. Korniszony i kapary posiekać. Por umyć, oczyścić, osuszyć, posiekać w cienkie pierścionki. Opłukać natkę pietruszki, osączyć, posiekać. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny, majonezem, solą i pieprzem.
2. Rybę umyć, osuszyć i pokroić wszerz w paski o szerokości 1 cm. Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Jajko rozmącić. Tymianek wymieszać z bułką tartą. Rybę zanurzać kolejno w mące, jajku i bułce tartej z tymiankiem.
3. Rozgrzać olej w rondlu. Smażyć paski dorsza ok. 3 minut, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.