Pampuchy z dżemem
Mięciutkie, lekki jak chmurka pampuchy z dżemem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Polane sosem czekoladowym lub oprószone cukrem pudrem. Błogie wspomnienia, prawda? Pampuchy z dżemem to także świetny pomysł na danie dla dzieci, by i one poznały ich smak!

Składniki
- pół kg mąki
- pół kostki masła
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- pół litra mleka
- 1/3 op. drożdży
- 4 jajka
- sól
- dżem
Pampuchy z dżemem - przygotowanie
Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.
Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min.
Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też te przepisy:
Zobacz również: