Reklama

Reklama

Pampuchy z dżemem

Mięciutkie, lekki jak chmurka kluchy na parze to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Z dżemem, owocami lub same, polane sosem czekoladowym lub oprószone cukrem pudrem. Błogie wspomnienia, prawda?


Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • pół kg mąki
  • pół kostki masła
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • pół litra mleka
  • 1/3 op. drożdży
  • 4 jajka
  • sól
  • dżem

Reklama

Przygotowanie:

Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.

Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min.

Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.


Dowiedz się więcej na temat: kluski | pampuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje