Pampuchy z dżemem

Aktualizacja

Mięciutkie, lekki jak chmurka pampuchy z dżemem to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Polane sosem czekoladowym lub oprószone cukrem pudrem. Błogie wspomnienia, prawda? Pampuchy z dżemem to także świetny pomysł na danie dla dzieci, by i one poznały ich smak!

Pampuchy z dżemem są przepyszne i pachną dzieciństwem
Pampuchy z dżemem są przepyszne i pachną dzieciństwem123RF/PICSEL


Pampuchy z dżemem - przygotowanie

Drożdże, 20 dag mąki, kilka łyżek cukru, cukier waniliowy i mleko wymieszaj w misce. Ustaw na garnku z ciepłą wodą. Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodaj resztę mąki i cukru, jajka, masło i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Ciasto lekko zagnieć. Uformuj placki, ułóż ulubiony dżem. Zlep, formując kluski.

Na garnku z gotującą się wodą rozłóż ściereczkę, obwiąż sznurkiem. Ułóż 4 kluski, przykryj miską, paruj 7-8 min.

Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też te przepisy:

Zobacz również:

Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas