Panierowana cukinia

Panierowana cukinia może być smaczną i zdrową alternatywą dla mięsnych kotletów. Podana z pieczonymi ziemniaczkami sprawdzi się z jako danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Panierowana cukinia
Panierowana cukinia123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj w mundurkach około 10 minut. Odlej, lekko przestudź. Pokrój na ćwiartki lub ósemki. 

2. Wyszoruj starannie pod bieżącą wodą cukinię (lub dwie mniejsze), pozostaw ze skórką. Pokrój w grubsze plastry. Oprósz je solą i odłóż na kilkanaście minut, a by cukinia puściła sok. Na koniec osusz na papierowym ręczniku kuchennym. 

3. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobno posiekaj. Jajka rozkłóć w miseczce. Dodaj przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. 

4. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż pokrojone ziemniaki. Skrop je lekko olejem, oprósz solą. Opiekaj około 15 min w temp. 200°C. 

5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Bierz po dwa plastry cukinii, przekładaj je w środku mozzarellą, obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku z przyprawami i panieruj w bułce tartej. Układaj ostrożnie na patelni z tłuszczem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj razem z ziemniakami.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas