Panierowane jajka w sosie musztardowym
Z brokułami i szynką.
Składniki na 4 porcje:
- kromka pieczywa tostowego
- 40 g parmezanu
- 250 g brokułów
- sól
- 400 g szynki
- pęczek zielonej cebulki
- 5 jajek
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 250 g śmietany
- 1 łyżeczka bulionu
- pieprz
- sok z cytryny
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka sklarowanego masła
- pęczek majeranku Przygotowanie:
Z kromki pieczywa tostowego ściąć skórkę, a resztę zmielić razem z parmezanem. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w osolonym wrzątku przez 5 minut.
Szynkę pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Zielona cebulkę pokroić. 4 jajka ugotować na twardo. 30 g tłuszczu roztopić w rondelku, przesmażyć cebulkę, oprószyć mąką. Stopniowo wlać 250 ml wody i śmietanę. Dodać bulion. Gotować minutę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać musztardę.
Jajka ostudzić i obrać. Na sklarowanym tłuszczu podsmażyć szynkę. Szynkę i brokuły dodać do sosu.
Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem jajka obtaczać w mące, jajku i panierce tostowo-serowej. 20 g tłuszczu rozgrzać na patelni i obsmażać jajka na złoty kolor. Majeranek drobno pokroić i dodać do sosu. Sos nakładać do miseczek, na wierzchu układać jajko.