Pankejki bez laktozy i glutenu
Dla osób dbających do zdrowie

Składniki
ciasto
- 3/4 szkl. mleka migdałowego lub ryżowego, ew. wody
- 20 dag mąki ryżowej q10 dag mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- 35 dag jagód
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- 150 ml gęstego mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka nasion chia
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
1. Jagody umyj, osusz. 20 dag owoców zmiksuj z mleczkiem kokosowym i miodem. Wsyp chia i wymieszaj. Odstaw na przynajmniej godzinę, by sos zgęstniał. Ponownie zmiksuj, wstaw do lodówki.
2. Obie mąki wymieszaj z sodą i olejem rzepakowym. Dodaj rozgnieciony widelcem banan. Ciągle mieszając, dolej mleko. Mieszaj, aż masa będzie kremowa i lekko lejąca. Odstaw na 20 minut. Z pozostałych jagód odłóż 2 łyżki, resztę domieszaj do ciasta.
3. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Nałóż porcje ciasta, formując racuchy. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj ułożone w małe wieżyczki, polane sosem i posypane jagodami.