Panna cotta z galaretką espresso z przepisu Ewy Wachowicz - coś wspaniałego
Ewa Wachowicz ma prawdziwą gratkę dla miłośników deserów! Klasyczny włoski deser w programie "Ewa gotuje" podała w nie całkiem klasyczny sposób. Spróbujcie koniecznie - włoska panna cotta z mocno kawową galaretką i sosem krówkowym. Coś wspaniałego!
SKŁADNIKI
Galaretka:
- 4 podwójne espresso
- 1 łyżka likieru migdałowego
- ½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Panna cotta:
- 1 szklanka śmietanki 30-36%
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 2½ łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki - cukru trzcinowego
Sos krówkowy:
- ½ szklanki śmietanki 30-36%
- 6 - krówek
Zdobienie: maliny, winogrona
Przygotowanie:
Kawę uperfumować likierem migdałowym. Dodać żelatynę i wymieszać. Posłodzić. Wymieszać i rozlać do 4-5 foremek lub filiżanek. Śmietankę podgrzać z mlekiem. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dodać żelatynę i wymieszać. Posłodzić i odstawić do przestudzenia. Rozlać do foremek lub filiżanek z zastygłą galaretką kawową. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrobić sos. Śmietankę podgrzać w rondelku. Pokroić i dorzucić krówki. Wymieszać i poczekać aż się rozpuszczą. W razie potrzeby zredukować. Sos rozsmarować na talerzyku. Ułożyć panna cottę. Udekorować owocami.