Panna cotta z galaretką espresso z przepisu Ewy Wachowicz - coś wspaniałego

Ewa Wachowicz ma prawdziwą gratkę dla miłośników deserów! Klasyczny włoski deser w programie "Ewa gotuje" podała w nie całkiem klasyczny sposób. Spróbujcie koniecznie - włoska panna cotta z mocno kawową galaretką i sosem krówkowym. Coś wspaniałego!

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe
„Ewa gotuje”: Panna cotta z galaretką z espressoPolsat

SKŁADNIKI

Galaretka:

  • 4 podwójne espresso
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Panna cotta:

  • 1 szklanka śmietanki 30-36%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2½ łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki - cukru trzcinowego

Sos krówkowy:

  • ½ szklanki śmietanki 30-36%
  • 6 - krówek

Zdobienie: maliny, winogrona

Przygotowanie:

Kawę uperfumować likierem migdałowym. Dodać żelatynę i wymieszać. Posłodzić. Wymieszać i rozlać do 4-5 foremek lub filiżanek. Śmietankę podgrzać z mlekiem. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dodać żelatynę i wymieszać. Posłodzić i odstawić do przestudzenia. Rozlać do foremek lub filiżanek z zastygłą galaretką kawową. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrobić sos. Śmietankę podgrzać w rondelku. Pokroić i dorzucić krówki. Wymieszać i poczekać aż się rozpuszczą. W razie potrzeby zredukować. Sos rozsmarować na talerzyku. Ułożyć panna cottę. Udekorować owocami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas