Panna cotta z karmelem
Delikatny deser w karmelowej odsłonie

Składniki
- Krem:
- szklanka tłustego mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
- Sos:
- szklanka brązowego cukru
- ćwierć kostki masła
- pół szklanki kremówki
6 osób
Sposób przygotowania
1. Wyjmij ziarna z wanilii. Żelatynę zalej trzema łyżkami zimnej wody. Odstaw. Zagotuj mleko, śmietanę, ziarna wanilii i cukier. Zdejmij z ognia, wlej i rozpuść żelatynę. Przelej do foremek. Wystudź. Wstaw do lodówki na cztery godziny. 2. Składniki na sos zagotuj z pustą laską wanilii. Ostudź. Foremki włóż na kilka sekund do wrzątku, wyjmij krem, polej sosem.