Panna cotta z musem

Bajeczny włoski deser, idealny na zakończenie eleganckiego obiadu

Panna cotta
Panna cotta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Żelatynę namocz w wodzie. Śmietankę z mlekiem, cukrem i wanilią podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj osączoną żelatynę. Dokładnie  wymieszaj. (Jeśli wybrałaś agar, zagotuj go z ww. składnikami; ma on też taką zaletę, że jeśli deser dobrze nie zastygnie, możesz ponownie go zagrzać, dodać więcej agaru i znowu zastudzić, co nie jest możliwe w przypadku żelatyny).

2. Masę przelej do opłukanych zimną wodą miseczek, wstaw do lodówki, aby deser dobrze stężał.

3. Truskawki obierz, zmiksuj, a następnie jeśli chcesz, przetrzyj przez sitko. Wylej po porcji na talerzyki. Gotowy deser wyjmij z miseczek i wyłóż na mus truskawkowy. Posyp sporą ilością pokrojonych w kostkę (lub inaczej) truskawek. Udekoruj melisą lub miętą.

Zmysłowe smaki: Panna cottaInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas