Panna cotta z musem
Bajeczny włoski deser, idealny na zakończenie eleganckiego obiadu

Składniki
- 200 ml mleka (może być również roślinne)
- 100 ml kremówki (możesz zastąpić ją śmietaną roślinną)
- ok. 300 g truskawek + truskawki do udekorowania
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- 3 listki żelatyny (możesz zastąpić ją roślinnym odpowiednikiem – agarem);
- do dekoracji także mogą przydać się: listki melisy lub mięty
Sposób przygotowania
1. Żelatynę namocz w wodzie. Śmietankę z mlekiem, cukrem i wanilią podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj osączoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. (Jeśli wybrałaś agar, zagotuj go z ww. składnikami; ma on też taką zaletę, że jeśli deser dobrze nie zastygnie, możesz ponownie go zagrzać, dodać więcej agaru i znowu zastudzić, co nie jest możliwe w przypadku żelatyny).
2. Masę przelej do opłukanych zimną wodą miseczek, wstaw do lodówki, aby deser dobrze stężał.
3. Truskawki obierz, zmiksuj, a następnie jeśli chcesz, przetrzyj przez sitko. Wylej po porcji na talerzyki. Gotowy deser wyjmij z miseczek i wyłóż na mus truskawkowy. Posyp sporą ilością pokrojonych w kostkę (lub inaczej) truskawek. Udekoruj melisą lub miętą.