Papryka nadziewana

Pomysł na lekką kolację.

Paprykę możesz faszerować każdym rodzajem kaszy
Paprykę możesz faszerować każdym rodzajem kaszy 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 strąków papryki
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 10 dag marchewki
  • 2 cebule
  • 5 łyżek tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Paprykę oczyścić z szypułek i usunąć gniazda nasienne. Każdą kaszę ugotować osobno, na sypko. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach.

2. Poddusić jarzyny do miękkości. Ugotowane kasze wymieszać i dodać marchew z cebulą. Całość wymieszać i dobrze doprawić. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać wywar jarzynowy.

3. Gotowym farszem napełniać strąki papryki i układać w naczyniu żaroodpornym. Podlać wywarem i zapiec w piekarniku.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas