Papryka nadziewana
Pomysł na lekką kolację.

Składniki:
- 6 strąków papryki
- 20 dag kaszy gryczanej
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- 10 dag marchewki
- 2 cebule
- 5 łyżek tłuszczu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Paprykę oczyścić z szypułek i usunąć gniazda nasienne. Każdą kaszę ugotować osobno, na sypko. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach.
2. Poddusić jarzyny do miękkości. Ugotowane kasze wymieszać i dodać marchew z cebulą. Całość wymieszać i dobrze doprawić. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać wywar jarzynowy.
3. Gotowym farszem napełniać strąki papryki i układać w naczyniu żaroodpornym. Podlać wywarem i zapiec w piekarniku.