Papryka po węgiersku
Idealny dodatek do obiadu

Składniki
- 2 kg dowolnych papryk
- 1 główka białej kapusty (około 2 kg)
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 4-6 ząbków czosnku
- 6 szklanek przegotowanej wody
- 4 szklanki octu winnego
- 120 g cukru
- 50 g ziarenek białej gorczycy
- 20 g ziarenek kolendry
- 10 g ziarenek czarnego pieprzu
- 3-4 łyżki soli
- pieprz
Sposób przygotowania
Umytą kapustę drobno poszatkuj, obficie posyp solą, lekko skrop octem i zostaw na 2-3 godziny, po czym dokładnie odciśnij sok. Połącz ją z marchwią startą na tarce, posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól i popieprz. Zetnij wierzchołki papryk i usuń gniazda nasienne. Papryki umyj i dokładnie osusz. Nadziewaj je odciśniętą kapustą. Zagotuj wodę z cukrem, przyprawami i odrobiną soli. Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 5-6 minut. Wlej ocet, znów zagotuj, trochę odparuj. Papryki z kapustą ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i przykryj warstwą kapusty, jeśli zostanie po faszerowaniu. Całość zalej gorącą marynatą, zakręć pokrywki i pasteryzuj.