Papryka po węgiersku
Idealny dodatek do obiadu
Sposób przygotowania
Umytą kapustę drobno poszatkuj, obficie posyp solą, lekko skrop octem i zostaw na 2-3 godziny, po czym dokładnie odciśnij sok. Połącz ją z marchwią startą na tarce, posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól i popieprz. Zetnij wierzchołki papryk i usuń gniazda nasienne. Papryki umyj i dokładnie osusz. Nadziewaj je odciśniętą kapustą. Zagotuj wodę z cukrem, przyprawami i odrobiną soli. Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 5-6 minut. Wlej ocet, znów zagotuj, trochę odparuj. Papryki z kapustą ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i przykryj warstwą kapusty, jeśli zostanie po faszerowaniu. Całość zalej gorącą marynatą, zakręć pokrywki i pasteryzuj.