Papryka z kolendrą
Marynowana papryka z dodatkiem kolendry doskonale sprawdzi się jako dodatek do domowych obiadów lub kanapek, zwłaszcza zimą, kiedy swoim smakiem przywoła wspomnienia gorącego lata.
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj, przekrój na połówki. Usuń nasiona. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Opłucz, osusz i posiekaj kolendrę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj papryki z kolendrą oraz czosnkiem. Przykryj, odstaw na kilka godzin.
2. Trzy szklanki wody połącz w garnku z cukrem, olejem i octem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Doprowadź całość do wrzenia. Papryki z czosnkiem i kolendrą rozłóż do słoiczków. Zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki, ustaw do góry dnem, ostudź.