Papryka z kolendrą
Marynowana papryka z dodatkiem kolendry doskonale sprawdzi się jako dodatek do domowych obiadów lub kanapek, zwłaszcza zimą, kiedy swoim smakiem przywoła wspomnienia gorącego lata.

Składniki
- 2 kg kolorowych papryk
- 1 pęczek kolendry
- 5-6 ząbków czosnku
- po 1 szkl. cukru
- oleju i octu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 2 łyżki soli
4 słoiki 1 l
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj, przekrój na połówki. Usuń nasiona. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Opłucz, osusz i posiekaj kolendrę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj papryki z kolendrą oraz czosnkiem. Przykryj, odstaw na kilka godzin. 2. Trzy szklanki wody połącz w garnku z cukrem, olejem i octem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Doprowadź całość do wrzenia. Papryki z czosnkiem i kolendrą rozłóż do słoiczków. Zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki, ustaw do góry dnem, ostudź.