Papryka z tuńczykiem i pieczarkami
Sprawdzą się w każdej sytuacji. Od święta zachwycą gości oryginalnym smakiem, a na co dzień pozwolą zużyć to, co akurat masz w kuchni.
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- łyżka oliwy
- 200 g pieczarek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka tuńczyka w oleju (185 g)
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- miąższ z 3 kromek chleba
- pomidor
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Umyj papryki i odetnij ich wierzchołki. Usuń nasiona. Wstaw papryki do piekarnika, przykryj lekko folią aluminiową i piecz 15 minut.
3. Posiekaj umyte pieczarki, cebulę i czosnek. Podsmaż je na oliwie 3-4 minuty. Następnie przełóż do miski, wymieszaj z tuńczykiem, pokrojonym miąższem chleba, połową sera, posiekanym pomidorem (bez pestek) i 2 łyżkami bazylii. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Odkryj podpieczone papryki i napełnij je farszem. Posyp pozostałym serem. Piecz 10-15 minut, aż ser stopi się i przyrumieni. Posyp resztą bazylii.