Paprykarz

Dania jednogarnkowe robi się najczęściej na dwa dni. Warto pamiętać, by dla dzieci nie doprawiać ich mocnymi przyprawami - dorośli mogą dosypać pikantne przyprawy mając swoją porcję na talerzu.

Smakuje wspaniale
Smakuje wspaniale 123RF/PICSEL

Mięso oczyść, pokrój je w paseczki, posól i dopraw pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Pokrój cebulę, słoninę i czosnek, dodaj do mięsa i podsmaż. Dodaj wino, przykryj i duś przez ok. 15 minut. Sparz pomidory (polej wrzątkiem), zdejmij z nich skórkę i pokrój na kawałki. Papryki porządnie wyszoruj, rozetnij, wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Przygotowane warzywa dodaj do prawie miękkiego mięsa, zalej bulionem i duś na małym ogniu ok.10-15 min. Pod koniec duszenia dodaj świeżą, porozrywaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Jak zrobić paprykarz rybny?Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas