Papryki faszerowane kaszą kuskus
Małe przyjęcie na świeżym powietrzu? Któż tego nie lubi! Ułóż na grillu to, co lubisz najbardziej i zaproś najbliższe Ci osoby. Będzie wspaniale!
Składniki dla 4 osób:
- 4 różnokolorowe papryki
- szklanka kaszy kuskus
- olej
- 1 łyżka masła
- czerwona cebula
- 15 dag sera gouda
- kilka gałązek świeżej kolendry
- łyżka wędzonej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyj, przekrój na pół. Masło rozpuść połącz z 300 ml osolonego wrzątku, zalej kaszę. Odstaw na 5 minut. Umyj i posiekaj liście kolendry. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, połącz z przygotowaną kaszą, dodaj kolendrę, wędzoną paprykę, kurkumę, ostrą paprykę. Całość przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
2. Przygotowaną kaszą napełniaj połówki papryki, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Na ruszcie rozłóż folię aluminiową, posmaruj cienką warstwą oleju. Układaj paprykę, przykryj szczelnie drugą warstwą folii i piecz 20 minut. Podawaj gorącą z ziemniakami pieczonymi na grillu i sałatą.