Papryki faszerowane kaszą kuskus

Małe przyjęcie na świeżym powietrzu? Któż tego nie lubi! Ułóż na grillu to, co lubisz najbardziej i zaproś najbliższe Ci osoby. Będzie wspaniale!

Papryki faszerowane kaszą kuskus
Papryki faszerowane kaszą kuskusPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 4 różnokolorowe papryki
  • szklanka kaszy kuskus
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • czerwona cebula
  • 15 dag sera gouda
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • łyżka wędzonej papryki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki umyj, przekrój na pół. Masło rozpuść połącz z 300 ml osolonego wrzątku, zalej kaszę. Odstaw na 5 minut. Umyj i posiekaj liście kolendry. Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, połącz z przygotowaną kaszą, dodaj kolendrę, wędzoną paprykę, kurkumę, ostrą paprykę. Całość przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

2. Przygotowaną kaszą napełniaj połówki papryki, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Na ruszcie rozłóż folię aluminiową, posmaruj cienką warstwą oleju. Układaj paprykę, przykryj szczelnie drugą warstwą folii i piecz 20 minut. Podawaj gorącą z ziemniakami pieczonymi na grillu i sałatą.

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas