Paprykowa przystawka z żurawiną
Pomysł na dwukolorową, aromatyczną paprykę.

Składniki dla czterech osób: - po 2 zielone i żółte strąki papryki,- 2 łyżeczki oleju,-30 g orzechów włoskich,- 50 g suszonych żurawin amerykańskich
Na sos winegret:
- 1 ząbek czosnku,- 1 cytryna,- 6 gałązek mięty,- 1 mała gałązka rozmarynu, - 1 łyżka octu z białego wina, - sól, pieprz, - 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Strąki papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić i umyć. Paprykę posmarować olejem. Piec na grillu na węgiel drzewny (lub na patelni grillowej) przez 2-3 minuty. 2. Na sos winegret: obrać czosnek. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miętę i rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać. Sok z cytryny połączyć z octem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Do tego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać oliwę z oliwek i zioła. 3. Sosem polać paprykę. Orzechy posiekać. Paprykę posypać orzechami i żurawiną. Czas przygotowania: ok. 20 minut Wartości odżywcze jednej porcji: Białko: 2,6 g Tłuszcz: 17,7 g Węglowodany: 16 g Wartość energetyczna: 228 kcal / 957 kJ