Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy
Karp w makaronowej odsłonie

Składniki
- Makaron np. Lubella Classic Gniazda Wstęgi 400g
- Filet z karpia 400g
- Miód 2 łyżki
- Goździki 4 sztuki
- Ćwierć szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- Skórka pomarańczowa
- Bulion 1,5 szklanki
- Cebula 1 sztuka
- Masło
- Piernik 300 g
- Mąka
- Kieliszek czerwonego wina
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. W rondelku na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej czerwone wino i miód. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania. Następnie do całości wkruszamy piernik, a gdy namięknie – miksujemy na gładki sos.2. Filety z karpia dokładnie myjemy przed przygotowaniem i suszymy, by nie było na nich wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów, na patelnię dajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut. 3. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podajemy ułożoną na ugotowanym makaronie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.