Pascha wielkanocna
Świąteczna tradycja.

Składniki na 12 porcji:
- 1 kg chudego twarogu, - 20 dag masła, - 5 żółtek, - po 3 łyżki migdałów i rodzynek, - po 5 dag daktyli i fig, - 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, - łyżka cukru waniliowego, - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, - szklanka śmietany, - owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki i figi posiekać. Skórkę kandyzowaną pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać śmietanę. 2. Naczynie z masą wstawić do większego z wrzącą wodą. Ubijać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem, twarogiem i bakaliami. 3. Gotową masę wyłożyć do wysokiej formy. Formę odwrócić, postawić na talerzu i wstawić na noc do lodówki. Przed po-daniem udekorować. Czas przygotowania 1 godzina minut