Reklama

Reklama

Pasie mleczko

Rozpływa się w ustach!

Składniki - ciasto

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • szklanka sezamu
  • szklanka siemienia lnianego
  • szklanka maku
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

Składniki - ptasie mleczko

  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 6 białek jaj
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i piecz godzinę w temp. 180°C. Szklankę jeżyn zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Białka z solą ubij, partiami dodaj cukier. 

2. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i zmiksowane jeżyny. Do masy wlej rozpuszczoną żelatynę. Całość miksuj. Przelej na zimne ciasto i włóż do lodówki, najlepiej na noc. 3 Pół szklanki jeżyn zmiksuj, wymieszaj z miodem (jeśli są zbyt kwaśne) sosem polej gotowe ciasto, dekoruj pozostałymi owocami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje