Ptasie mleczko
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- ciasto
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka suszonych drożdży
- szklanka sezamu
- szklanka siemienia lnianego
- szklanka maku
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- ptasie mleczko
- 2 szklanki jeżyn
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 6 białek jaj
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i piecz godzinę w temp. 180°C. Szklankę jeżyn zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Białka z solą ubij, partiami dodaj cukier. 2. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i zmiksowane jeżyny. Do masy wlej rozpuszczoną żelatynę. Całość miksuj. Przelej na zimne ciasto i włóż do lodówki, najlepiej na noc. 3 Pół szklanki jeżyn zmiksuj, wymieszaj z miodem (jeśli są zbyt kwaśne) sosem polej gotowe ciasto, dekoruj pozostałymi owocami.