Pasta bałkańska z papryki
Smakuje wyśmienicie!

Składniki
- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
- suszone oregano i rozmaryn sól
6 porcji
Sposób przygotowania
Czerwone papryki i chili oczyść z pestek, opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w 240 st. C. Potem kawałki papryki oraz bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki i bakłażan oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, potem zmiksuj na gładko. Pastę przypraw do smaku solą, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano i rozmarynem.