Reklama

Reklama

Pasta bałkańska z papryki

Smakuje wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • suszone oregano i rozmaryn sól

Sposób przygotowania

Czerwone papryki i chili oczyść z pestek, opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w 240 st. C. Potem kawałki papryki oraz bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki i bakłażan oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, potem zmiksuj na gładko. Pastę przypraw do smaku solą, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano i rozmarynem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy