Pasta jajeczna (po 12. miesiącu)
Pasta jajeczną jest pyszna i zdrowa. To doskonały pomysł na śniadanie, tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc.
Jeżeli masz w domu małego przedszkolaka możesz zachęcić go do pomocy. Dziecko w tym wieku powinno poradzić sobie na każdym etapie przygotowań. Kilkuletni smyk sam może obrać jajko, rozgnieść je widelcem lub zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem i jogurtem oraz dodać odrobinę soli i pieprzu. Do pokrojenia szczypiorku daj dziecku umyte i wyparzone nożyczki, którymi z łatwością go potnie. Przedszkolak będzie zachwycony pomocą w kuchni, a tak przyrządzone śniadanie będzie mu o wiele bardziej smakowało. :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (lub dwie jeżeli nie używasz masła)
- sól, pieprz (dla starszych dzieciaków - te, po skończeniu 12. miesiąca nie potrzebują dodatków)
- łyżeczka lub dwie posiekanego szczypiorku
- kilka kromek bagietki
Sposób przygotowania:
- Jajka umyj, sparz i ugotuj (ja gotuję 10 minut).
- Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub dokładnie rozgnieć widelcem.
- Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, jogurt oraz miękkie masło, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
- Możesz doprawić masę solą i pieprzem.
- Pastę układaj na kromkach z bagietki i gotowe! Młodszemu dziecku możesz podawać pastę łyżeczką i osobno dać dziecku kawałek miękkiej bułeczki.
Smacznego!