Pasta paprykowa
Prosty przepis. który urozmaici Twoją kanapkę.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 4 gałązki tymianku
- 2 średnie bagietki
- 20 dag serka wiejskiego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- olej
- ocet winny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Strąki kolorowych papryk umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
2. Tymianek opłucz, osusz, otrzyj listki z łodyżek. Papryki skrop olejem, a potem oprósz tymiankiem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz, aż skórka się przyrumieni i zacznie odchodzić od miąższu (ok. 15 min).
3. Opieczone strąki włóż do worka foliowego, zamknij i pozostaw tak do ostudzenia. Następnie wyjmij i usuń skórkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na nieduże kawałki.
4. Do miski wlej 2 łyżki oleju oraz łyżkę octu winnego. Włóż pokrojoną paprykę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz też doprawić pastę paprykową zmiażdżonym czosnkiem.
5. Bagietkę pokrój ukośnie w plastry. Opiecz na suchej patelni lub w tosterze. Serek wymieszaj z solą oraz pieprzem do smaku. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Pastę paprykową rozłóż na opieczonych kromkach bagietki. Na wierzchu umieść ser, posyp szczypiorkiem.