Pasty do kanapek - przepisy

Pasty do pieczywa to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Są zdrowe, pyszne i lekkie i co najważniejsze, możesz przygotować je w kilka minut.

Tapenade
Tapenade123RF/PICSEL

Pasty do pieczywa najczęściej przyrządzamy z twarożku. Bez trudu przygotujesz go samodzielnie!

Wymieszaj 3 l niepasteryzowanego mleka z 1/2 szklanki słodkiej śmietany. Gdy mleko się zsiądzie, podgrzewaj je na małym ogniu. Przelej przez gęste sitko. Pozostaw tak, by ociekła serwatka.

Dodając do serka ulubione składniki, przygotujesz pasty w różnych smakach. Świetna jest np. wędzona makrela z posiekaną cebulką i ogórkami kiszonymi. Polecam też pastę z twarogu, zielonej papryki i natki.

Jajeczna

Aby ją przyrządzić, musisz jak najdrobniej posiekać jajka ugotowane na twardo i dodać do nich trochę majonezu (tyle, by skleił masę). Idealnymi przyprawami będą: sól, pieprz, curry i siekany szczypiorek.

Tapenade

Zmiksuj w blenderze po 1/2 szkl. ciemnych oliwek bez pestek i kaparów (możesz też dodać kilka suszonych pomidorów osączonych z zalewy). Masę wymieszaj z oliwą z oliwek – dodaj jej tyle, by powstała łatwa do rozsmarowania pasta. Tapenadę przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Pasta jak pasztet

Zostało ci z obiadu trochę smażonej wątróbki? Albo mięso z gotowania wywaru? Świetnie! Zmiksuj je w blenderze lub przepuść przez maszynkę. Połącz z zeszkloną na maśle posiekaną cebulą. Dodaj łyżkę posiekanego tymianku, przypraw na pikantnie. Pasta gotowa!

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas