Reklama

Pasty kanapkowe

Z powodzeniem zastąpią masło i błyskawicznie zamienią zwykłą kromkę w niebanalną kanapkę. Dzięki nim zapewnisz sobie dodatkową porcję cennych witamin i mikroelementów.

Smarowidło z awokado

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
  • 1 awokado
  • 15 dag twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 gałązki koperku i natki
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 gałązka mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
  • sok z limonki

Sposób przygotowania

W garnku zagotuj posoloną wodę ze szczyptą cukru. Wrzuć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Gotuj 6-8 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, groszek, twaróg i awokado. Wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Dyniowy hummus

Składniki

  • 50 dag dyni
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1 puszka (425 ml) cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy morska
  • sól
  • 1 łyżeczka przyprawy
  • curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz

Sposób przygotowania

Dynię oczyść, usuń pestki oraz włókna. Potnij na cząstki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Skrop je 2 łyżkami oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz 30-40 minut. Miękką dynię przestudź, odetnij miąższ od skóry i pokrój go na kawałeczki. Orzechy mieszając, zrumień na patelni bez tłuszczu. Cieciorkę przelej na sitku zimną wodą, i osącz. Czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki zmiksuj blenderem na gładką pastę. W czasie miksowania wsyp wszystkie przyprawy oraz porcjami wlej pozostałą oliwę i sok z cytryny. Możesz też wlać 1-2 łyżki zalewy z ciecierzycy, by łatwiej się miksowało.

Reklama


Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama