Pasty kanapkowe
Z powodzeniem zastąpią masło i błyskawicznie zamienią zwykłą kromkę w niebanalną kanapkę. Dzięki nim zapewnisz sobie dodatkową porcję cennych witamin i mikroelementów.

Smarowidło z awokado
Składniki
- 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
- 1 awokado
- 15 dag twarogu
- 1 ząbek czosnku
- po 2 gałązki koperku i natki
- 3 gałązki bazylii
- 1 gałązka mięty
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki pestek słonecznika
- sól
- biały pieprz
- cukier
- sok z limonki
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj posoloną wodę ze szczyptą cukru. Wrzuć groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Gotuj 6-8 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, groszek, twaróg i awokado. Wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Dyniowy hummus
Składniki
- 50 dag dyni
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- 1 puszka (425 ml) cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek oliwy morska
- sól
- 1 łyżeczka przyprawy
- curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz
Sposób przygotowania
Dynię oczyść, usuń pestki oraz włókna. Potnij na cząstki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Skrop je 2 łyżkami oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz 30-40 minut. Miękką dynię przestudź, odetnij miąższ od skóry i pokrój go na kawałeczki. Orzechy mieszając, zrumień na patelni bez tłuszczu. Cieciorkę przelej na sitku zimną wodą, i osącz. Czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki zmiksuj blenderem na gładką pastę. W czasie miksowania wsyp wszystkie przyprawy oraz porcjami wlej pozostałą oliwę i sok z cytryny. Możesz też wlać 1-2 łyżki zalewy z ciecierzycy, by łatwiej się miksowało.