Pasty kanapkowe z dodatkiem twarogu
Bogate w białko smarowidła sprawią, że długo będziesz czuła się najedzona. Dzięki warzywom zapewnisz sobie też dodatkową porcję witamin i mikroelementów

Buraczkowa z fetą
Składniki
- 2 buraki czerwone
- 30 dag sera feta
- po 2 łyżki jogurtu i oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- kminek
- tymianek
- 8 kromek chleba
Sposób przygotowania
Buraczki upiecz w łupinkach (ok. 90 minut w 180°C). Potem obierz je i wystudź. Odłóż trochę fety do posypania kanapek, resztę sera utrzyj z jogurtem oraz oliwą na gładko. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Buraczki posiekaj, albo grubo zetrzyj. Orzechy włoskie pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione składniki wrzuć do masy z fety. Pastę przypraw miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Przełóż nią pieczywo, posyp resztą sera. Udekoruj np. rukolą

Z awokado i bazylią
Składniki
- 1 awokado
- 20 dag twarogu
- 1 ząbek czosnku
- po 2 gałązki koperku i natki
- 3 gałązki bazylii
- 1 gałązka mięty
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z limonki
- 8 kromek bagietki
- 16 małych pomidorków
Sposób przygotowania
Kromki bułki i pomidorki skrop 3 łyżkami oliwy. Ułóż na blasze. Piecz przez 10 minut w 150°C. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, twaróg i awokado. Wlej resztę oliwy. Zmiksuj. na gładko. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj na grzankach z pomidorkami. Udekoruj, np. bazylią.