Pasty kanapkowe z dodatkiem twarogu

Bogate w białko smarowidła sprawią, że długo będziesz czuła się najedzona. Dzięki warzywom zapewnisz sobie też dodatkową porcję witamin i mikroelementów

Buraczana pasta do pieczywa
Buraczana pasta do pieczywa123RF/PICSEL

Buraczkowa z fetą

Sposób przygotowania

Buraczki upiecz w łupinkach (ok. 90 minut w 180°C). Potem obierz je i wystudź. Odłóż trochę fety do posypania kanapek, resztę sera utrzyj z jogurtem oraz oliwą na gładko. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Buraczki posiekaj, albo grubo zetrzyj. Orzechy włoskie pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione składniki wrzuć do masy z fety. Pastę przypraw miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Przełóż nią pieczywo, posyp resztą sera. Udekoruj np. rukolą

Pasta z awokado
Pasta z awokado123RF/PICSEL

Z awokado i bazylią

Sposób przygotowania

Kromki bułki i pomidorki skrop 3 łyżkami oliwy. Ułóż na blasze. Piecz przez 10 minut w 150°C. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, twaróg i awokado. Wlej resztę oliwy. Zmiksuj. na gładko. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj na grzankach z pomidorkami. Udekoruj, np. bazylią.

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas