Pasty kanapkowe z dodatkiem twarogu
Bogate w białko smarowidła sprawią, że długo będziesz czuła się najedzona. Dzięki warzywom zapewnisz sobie też dodatkową porcję witamin i mikroelementów
Buraczkowa z fetą
Sposób przygotowania
Buraczki upiecz w łupinkach (ok. 90 minut w 180°C). Potem obierz je i wystudź. Odłóż trochę fety do posypania kanapek, resztę sera utrzyj z jogurtem oraz oliwą na gładko. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Buraczki posiekaj, albo grubo zetrzyj. Orzechy włoskie pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione składniki wrzuć do masy z fety. Pastę przypraw miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Przełóż nią pieczywo, posyp resztą sera. Udekoruj np. rukolą
Z awokado i bazylią
Sposób przygotowania
Kromki bułki i pomidorki skrop 3 łyżkami oliwy. Ułóż na blasze. Piecz przez 10 minut w 150°C. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, twaróg i awokado. Wlej resztę oliwy. Zmiksuj. na gładko. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj na grzankach z pomidorkami. Udekoruj, np. bazylią.