Reklama

Reklama

Pasty kanapkowe z dodatkiem twarogu

Bogate w białko smarowidła sprawią, że długo będziesz czuła się najedzona. Dzięki warzywom zapewnisz sobie też dodatkową porcję witamin i mikroelementów

Buraczkowa z fetą

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 buraki czerwone
  • 30 dag sera feta
  • po 2 łyżki jogurtu i oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • kminek
  • tymianek
  • 8 kromek chleba

Sposób przygotowania

Buraczki upiecz w łupinkach (ok. 90 minut w 180°C). Potem obierz je i wystudź. Odłóż trochę fety do posypania kanapek, resztę sera utrzyj z jogurtem oraz oliwą na gładko. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Buraczki posiekaj, albo grubo zetrzyj. Orzechy włoskie pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione składniki wrzuć do masy z fety. Pastę przypraw miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Przełóż nią pieczywo, posyp resztą sera. Udekoruj np. rukolą

Z awokado i bazylią

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 awokado
  • 20 dag twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 gałązki koperku i natki
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 gałązka mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z limonki
  • 8 kromek bagietki
  • 16 małych pomidorków

Sposób przygotowania

Kromki bułki i pomidorki skrop 3 łyżkami oliwy. Ułóż na blasze. Piecz przez 10 minut w 150°C. Zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Awokado rozetnij, usuń pestkę. Łyżką wybierz miąższ. Czosnek obierz, wrzuć do malaksera. Dodaj zioła, słonecznik, twaróg i awokado. Wlej resztę oliwy. Zmiksuj. na gładko. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podawaj na grzankach z pomidorkami. Udekoruj, np. bazylią.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje