Paszteciki z grzybami i kapustą

Paszteciki mogą być daniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Wypróbuj nasz przepis.

Smaczne danie nie tylko na obiad.
Smaczne danie nie tylko na obiad.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka gęstej  śmietany
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 5 dag drożdży
  • kminek

Sposób przygotowania:

Farsz z grzybów: usmażyć pieczarki z cebulą, doprawić, drobno pokroić  podsmażyć z cebulą, doprawić. Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć z soku, zmielić z przygotowanymi grzybami. Wymieszać drożdże ze śmietaną. Dodać resztę i wszystko razem zagnieść. Zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.

Rozwałkować długi pasek szerokości ok. 10 cm. Na środek paska nałożyć zimny farsz, po czym zwinąć pasek w rulon tak, aby dłuższe końce zeszły się ze sobą na spodzie, pod farszem. Kroić rulon na ukos, na paszteciki ok. 7 cm. Na wierzchu posmarować białkiem, posypać kminkiem. Piec na złoty kolor.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas