Paszteciki z grzybami i kapustą
Paszteciki mogą być daniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Wypróbuj nasz przepis.
Składniki:
- 4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 5 dag drożdży
- kminek
Sposób przygotowania:
Farsz z grzybów: usmażyć pieczarki z cebulą, doprawić, drobno pokroić podsmażyć z cebulą, doprawić. Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć z soku, zmielić z przygotowanymi grzybami. Wymieszać drożdże ze śmietaną. Dodać resztę i wszystko razem zagnieść. Zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
Rozwałkować długi pasek szerokości ok. 10 cm. Na środek paska nałożyć zimny farsz, po czym zwinąć pasek w rulon tak, aby dłuższe końce zeszły się ze sobą na spodzie, pod farszem. Kroić rulon na ukos, na paszteciki ok. 7 cm. Na wierzchu posmarować białkiem, posypać kminkiem. Piec na złoty kolor.