Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami
Przepis na pyszny pasztet
Po 3 udka z indyka i z kurczaka umyj, obsmaż, zalej wodą, dodaj 2 marchewki, jedną pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ugotuj do miękkości. 2 większe cebule pokrój i zeszklij na kopiastej łyżce masła. Dodaj do niej 50 dag wątróbki drobiowej i podsmaż.
Ugotowane, przestudzone mięso oddziel od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj łyżeczkę mielonego imbiru, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., 2 łyżki sosu sojowego, 4 roztrzepane jajka, 200 ml oliwy.
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyrób masę, połowę przełóż do foremki wyłożonej papierem, porozkładaj namoczone śliwki suszone, przykryj resztą mięsa. Piecz w 200°C 1 i 1/2 godziny.