Reklama

Reklama

Pasztet poświąteczny

Stanowi sposób na wykorzystanie produktów, które być może zostały nam po świętach. Jego wyjątkowy smak nie ma sobie równych.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g pokrojonego mięsa z udźca indyka
  • 800 g wątróbki drobiowej
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka
  • ugotowany kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • sól, pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • lubczyk
  • 1 garść płatków jaglanych

1. Wątróbkę dokładnie sparzamy wrzątkiem (najlepiej w garnku, nie na sitku).

Reklama

2. Ugotowane marchewkę, pietruszkę, seler mielimy razem z wątróbką i surową pokrojoną piersią z kurczaka.

3. Do zmielonej masy dodajemy jajko (surowe), garść płatków jaglanych, przyprawy, koperek oraz rozgniecione ząbki czosnku. Masę starannie wyrabiamy ręcznie. Przekładamy ją do standardowej formy-rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch masy.

4. Pieczemy pasztet ok. godziny w temp. 180 stopni (góra-dół).


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje