Pasztet poświąteczny
Stanowi sposób na wykorzystanie produktów, które być może zostały nam po świętach. Jego wyjątkowy smak nie ma sobie równych.

Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400 g pokrojonego mięsa z udźca indyka
- 800 g wątróbki drobiowej
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowana pietruszka
- ugotowany kawałek selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżego koperku
- sól, pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- lubczyk
- 1 garść płatków jaglanych
1. Wątróbkę dokładnie sparzamy wrzątkiem (najlepiej w garnku, nie na sitku).
2. Ugotowane marchewkę, pietruszkę, seler mielimy razem z wątróbką i surową pokrojoną piersią z kurczaka.
3. Do zmielonej masy dodajemy jajko (surowe), garść płatków jaglanych, przyprawy, koperek oraz rozgniecione ząbki czosnku. Masę starannie wyrabiamy ręcznie. Przekładamy ją do standardowej formy-rynienki wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch masy.4. Pieczemy pasztet ok. godziny w temp. 180 stopni (góra-dół).