Pasztet wykwintny

Czy bezmięsny pasztet może być smaczny? Oczywiście! Wypróbuj sprawdzony przepis z książki "Wiosna wege" i oczaruj rodzinę niecodziennym daniem.

Pasztet wykwintny
Pasztet wykwintny123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż fasoli. Moczyć 8-12 godzin. Rano wodę odlać, zalać świeżą 3-5 cm powyżej poziomu fasoli. Gotować fasolę na dużym ogniu 10 minut. Przykryć i gotować jeszcze godzinę, do miękkości. Fasolę posolić i wystudzić w wodzie, w której się gotowała.

Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, lekko obsmażyć dwie minuty, dodać marchewkę, lekko posolić. Dusić pod przykryciem 10 minut na średnim ogniu do miękkości.

Pokrywkę zdjąć i dusić, aż woda wyparuje. Siemię lniane zmielić, zalać wrzątkiem i zostawić na 15-20 minut.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, lekko zrumienić, uwaga, żeby nie spalić. Wystudzić, odłożyć małą garść, resztę zmielić. Wszystkie składniki zmiksować z przyprawami, wymieszać. Masa nie musi być gładka.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, docisnąć, wyrównać. Posypać pokruszonymi płatkami  migdałowymi, docisnąć.

Piec godzinę w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Okładka książki "Wiosna wege"
Okładka książki "Wiosna wege"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas