Pasztet z cukinii
Bezmięsne "smarowidło" do kanapek wspaniale smakuje. Co ważne, taki pasztet przygotowuje się łatwo i szybko.

Składniki
- 3 cukinie
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
- 1/2 garści posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 100 g żółtego sera
- 3 jajka
- sól, pieprz
- papryka ostra lub słodka, kurkuma, curry
- 1/2 szklanki oleju
1 godz. 10 min
4
1. Ser, cukinię i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno.2. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, bułkę tartą, otręby, jajka, pokrojoną paprykę, nać pietruszki i przyprawy, mieszamy, by się połączyły.3. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u nas keksówka o wymiarach 26 x 10) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę.