Pasztet z cukinii: Jak go zrobić?

Jeśli cukinia w naszym menu już się nam znudziła, to warto czasem z nią eksperymentować. To wdzięczne warzywo często służy wegetarianom do przygotowania pasztetu, ale nawet miłośnicy mięsa będą mieli nie lada gratkę z jego skosztowania. Taki pasztet z cukinii - wbrew pozorom - ma wiele zastosowań w kuchni i nie tylko jako dodatek do kanapek. Zatem, jak zrobić pasztet z cukinii? Garść wskazówek znajdziesz poniżej.

Pasztet z cukinii to obowiązkowy punkt menu miłośników tego warzywa
Pasztet z cukinii to obowiązkowy punkt menu miłośników tego warzywa123RF/PICSEL

Dlaczego warto stawiać na pasztet z cukinii?

Samodzielne przygotowanie pasztetu nie jest skomplikowane. Może być on podany jako przystawka podczas różnych domowych uroczystości, być dodatkiem do świeżego i chrupkiego pieczywa, a jeśli nie mamy pomysłu na obiad, wystarczy gorący pokroić w plastry i podać jako główne danie z ziemniakami, surówką lub dodatkiem wyśmienitego sosu pieczarkowego. Tak naprawdę, mamy nieograniczone możliwości - wystarczy się przekonać do tego rarytasu, który raz zrobiony, zagęści częściej na naszych stołach.

Wegański pasztet z czarnej fasoliInteria Kulinaria

Pasztet z cukinii: Składniki

Do przygotowania pasztetu potrzebne będą dwie średnie cukinie (ok. kilogram), jedna marchew, cebula, dwa ząbki czosnku, pęczek pietruszki, a także cztery łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, trzy jajka oraz szklanka bułki tartej oraz pięć łyżek kaszy manny.

Kluczem do przygotowania pasztetu są również przyprawy: obowiązkowa jest sól oraz pieprz, ale smak specjału można modyfikować według własnych potrzeb. Do pasztetu z cukinii świetnie nadaje się papryka ostra i wędzona, a także kumin czy curry lub kurkuma.

Pasztet z cukinii: Przygotowanie

Cukinia musi być dokładnie odciśnięta. Nadmiar wody sprawi, że pasztet będzie się rozpadał
Cukinia musi być dokładnie odciśnięta. Nadmiar wody sprawi, że pasztet będzie się rozpadał123RF/PICSEL

Przygotowanie pasztetu należy zacząć od starcia na dużych oczkach cukinii i umieszczenia jej w misce. Warzywo trzeba przyprawić dwoma łyżeczką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W międzyczasie pozostałe warzywa należy obrać: marchew ponadto zetrzeć na tarce, cebulę posiekać razem z czosnkiem. Niektórzy polecają, aby te dwa warzywa zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.

Kluczowe jest dokładne odciśnięcie cukinii z soków. Po odczekaniu 30 minut starte warzywo należy przełożyć na sitku i dokładnie przecisnąć za pomocą dłoni. Im mniej wody pozostanie w cukinii, tym pasztet będzie bardziej zwarty!

Kiedy cukinia jest gotowa, do dużej miski należy włożyć warzywa, wbić jajka i dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Blachę - najlepiej keksówkę - wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w formie masę pasztetową oraz wyrównać łyżką. Całość można również upuścić z kilku centymetrów, aby pozbyć się ewentualnych bąbli powietrza. Pasztet należy piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez godzinę i piętnaście minut.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas